SWP





   Polska


 2024-03-28 Wielkanoc Jana Pawła II

Święta wielkanocne były ulubionymi świętami św. Jana Pawła II. Wielkiej czci do nabożeństw papież nauczył się w Polsce i celebrował ten czas w wyjątkowy sposób. Papież zawsze niecierpliwie czekał na Wielkanoc. Miał zwyczaj niejedzenia mięsa w Wielkim Poście, a w każdy piątek na tarasie swojego apartamentu samotnie odprawiał drogę krzyżową. Natomiast w Wielki Czwartek sam pisał listy do duchownych i zapraszał na obiad znajomych prałatów z Krakowa.

Wielki Piątek Jan Paweł II ojciec święty jadł tylko kostki chleba posmarowane serem, a na obiad rybę. Później przez półtorej godziny spowiadał wiernych, a następnie prowadził drogę krzyżową w Koloseum.

Co ciekawe, we Włoszech nie ma zwyczaju święcenia pokarmów. Jednak podczas wigilii paschalnej Jan Paweł II chrzcił dorosłych. Jeden z nich był tak bardzo zestresowany tym wydarzeniem, że zamiast pochylić głowę, zanurzył ją całą w chrzcielnicy. Papież wtedy popłakał się ze śmiechu.

Podczas wielkanocnego śniadania w Pałacu Apostolskim jedzono przysmaki z Polski, takie jak makowce, baranki z ciasta czy tort orzechowy.

Jan Paweł II nie był sybarytą, ale lubił suto zastawiony stół. Wolał potrawy duszone, kaloryczne i tradycyjne, zwłaszcza dania kuchni polskiej, której nigdy nie porzucił i włoskiej, którą z czasem nauczył się doceniać. Papieżowi Polakowi przez ponad 25 lat gotowały i usługiwały zakonnice Służebniczki Najświętszego Serca Jezusowego z Krakowa. Mówiono, że nikt tak jak one nie potrafi ugotować typowego polskiego bigosu, jednej z ulubionych potraw papieża. Papieskim gospodarstwem zarządzała siostra Tobiana. Podstawą papieskiego menu były ziemniaki pod wszelkimi postaciami: z mięsem, w sałatce, w pierogach, jako puree, puddingi lub ciasto. Bardzo lubił barszcz z rurą lub z uszkami, ryżu nie lubił, poza jednym daniem – risotto z grzybami i homarami. Ulubione ciasta to szarlotka, ciasto z różą, tort z migdałowej bezy z kremem waniliowym, baba wielkanocna.

Jan Paweł II alkoholu pił mało, ale umiał docenić dobre wina, zwłaszcza czerwone hiszpańskie Ribera del Duero, które co roku mu przysyłano oraz słodkie wina z Lewantu. W wigilię Bożego Narodzenia przed wieczerzą dzielono się opłatkiem, a następnie spożywano zupę migdałową lub barszcz, karpia w szarym sosie, bigos oraz ciasta, a zwłaszcza pierniki z miodem, karmelem i winem. Niestety, po zamachu, po przebytych operacjach, wraz z pogorszeniem stanu zdrowia, Jego ulubione dania zastąpiły potrawy bardzo lekkostrawne. Wspólne posiłki dla Jana Pawła II to była przede wszystkim okazja do ciekawej rozmowy.


POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.


NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ



Kopiowanie materiału z portalu PAI jest zabronione

Wyjątkiem jest uzyskanie indywidualnej zgodny redakcji, wówczas zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło:
Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu
wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.



SZUKAJ INNYCH WIADOMOŚCI POLONIJNYCH



PORTAL WYŚWIETLONO 15 264 775 RAZY





Projekt w 2023 roku dofinansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów
w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023

Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów





×